Amra Šabić El-Rayes, profesorica na Univerzitetu Columbia u New Yorku, objaila je na svom Facebook profilu da je od Vlade Sjedinjenih Američkih Država nagrađena nagradom u iznosu od 750.000 američkih dolara.

Nagrada će podržati istrazivanje i rad u polju prevencije mržnje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima američkih škola i obrazovnih institucija, koje provodi Amra Šabić El-Rayes.

“S ovim sredstvima će za mene započeti veliki rad u naredne dvije godine uz naravno tim mojih studenata koji su ključan dio našeg kolektivnog uspjeha. Ovaj rad je počeo kroz program koji smo kreirali prošlog semestra s ciljem edukacije obrazovnih radnika u SAD-u o mržnji i netoleratnosti prema muslimanima. Sada uz ovu veliku podršku američke Vlade, nadograđujemo i širimo ovu inicijativu na državni nivo”, navela je na svom Facebook profilu Amra Šabić El-Rayes.

Mržnja koju je lično doživjela zbog svog identita kao Bošnjakinje i muslimanke, inspiriše je u pokušaju da spriječi da se slična iskustva dogode nekome drugome.

“Kao što ja svojim studentima uvijek kažem, ne dozvolite da vam ikad iko kaže da ne možete ili ne smijete ili da niste zaslužili da sanjate velike snove. Svi snovi su ostvarivi uz ogroman rad, upornost i obrazovanje”, zaključila je Amra Šabić El-Rayes.

Izvor: Facebook

Share:

Leave a Reply