U rubrici Predstavljamo upoznaćemo vas sa Bosancima i Hercegovcima koji danas žive i rade diljem svijeta. Prenijećemo vam čime se bave, njihova iskustva, njihove uspjehe, kao i izazove sa kojima se susreću u svom životu u iseljeništvu. Mnogi od njih su integrirani u lokalne zajednice, drugi su pak oslonjeni na druge Bosance i Hercegovce ili ljude iz zemalja bivše Jugoslavije koji žive u gradovima gdje su i sami situirani. Sigurno je da svi, u manjoj ili većoj mjeri, njeguju svoje bosanstvo i hercegovstvo iako su daleko od domovine i da, kao takvi, duh Bosne i Hercegovine udišu u sredine u kojima danas obitavaju.

Alma Telibečirević rođena je 1978. godine u Sarajevu. Potiče iz starosjedilačke sarajevske porodice. U Sarajevu je odrasla i završila osnovnu školu, kao i Srednju školu primjenjenih umjetnosti, slikarski odsjek. Nakon srednje škole, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo. Navodi da je cijeli život i period rata u Bosni i Hercegovini provela u Sarajevu. Radila je na promociji kulture i umjetnosti i smatra ih najboljim medijem za prevazilaženje konflikata. Ipak, zbog ljubavi, kao i zbog potrebe za profesionalnim izazovima i rastom, odlučila je da svoju bosansku adresu zamijeni američkom.

Stipendistica Vlade SAD-a

U 2012. godini dobija stipendiju Vlade SAD-a i dolazi u Ameriku i tu završava Fulbright specijalizaciju, na Arizona State University, Humphrey Fellowship.
Završila je i magistarski rad na temu Međunarodna saradnja, finansije i razvoj, na University of Rome, Unitelma Sapienza i odbranu magistarskog rada očekuje uskoro.

Tokom boravka na specijalizaciji, Alma upoznaje svog tadašnjeg supruga i nakon udaje se trajno preseljava u Ameriku, odnosno u grad Phoenix, Arizona, gdje i danas živi.

Almina majka i brat žive u Sarajevu i osim rođaka koji žive u Seattle-u, nema članova porodice u blizini. Razvedena je, ali je u dobrim i prijateljskim odnosima sa bivšim suprugom. Otac joj je poginuo u ratu u Bosni i Hercegovini.
Redovno je, jednom godišnje dolazila u Bosnu i Hercegovinu, ali zbog trenutne situacije sa pandemijom korona virusa, tek nakon dvije godine je ponovo dolazila u Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, redovno prati sva dešavanja u Bosni i Hercegovini i svjesna je kompleksnosti situacije u našoj državi. S tim u vezi ističe:

Mnogo je tu problema, kontinuirana korupcija, nepotizam, loša ekonomija kao direktna posljedica svega navedenog. Konsantno insistiranje na nacionalizmu. Sve to zvuči više kao dugoročna dijagnostiricana bolest, koja zahtijeva dugoročno liječenje.

Povezanost Bosanaca i Hercegovaca koji žive u inostranstvu nije dobra, smatra Alma, pogotovo u vremenu kada je toliko različitih vidova komunikacije.

Smatra da Bosna i Hercegovina ima fenomenalnu prirodu i da bi turizam mogao biti grana ekonomije koja bi pomogla državi ali i ljudim u njoj. Napominje i da je bosanskohercegovačka kuhinja karakteristična i jedan od aduta u turističkoj ponudi naše zemlje. Omiljena bosanska jela su joj klepe, punjene paprike i zeljanica.

Stanovnik planete Zemlje

Sebe smatra ekstrovertnom osobom, iako posljednjih godina sve češće uživa u prirodi, miru i odsustvu gužve. Sa prijateljima koji imaju slične afinitete i strasti često odlazi u prirodu, na planinarenja, kampiranja i putovanja.

Pored putovanja i fotografiranja, uživa u muzici pogotovo jazz-u, rock-u, bossa-nova i blues-u. Ističe da je pandemija promijenila puno toga, tako i doživljaj muzike između ostalog. U vremenu prije pandemije, učestvovala je u organizaciji koncerata Jamiroquai, James Blunt, Nouvelle Vauge itd. u Sarajevu. Sarađivala je sa bosanskohercegovačkim bendovima Letu Štuke, Skroz, Divanhana.

Radila je za više nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini. Izdvaja svoj angažman na kreiranju i održavanju Sarajevo Kids Festivala, od nastanka festivala, te produciranje Teatarfesta. Iako nikada nije bila politički angažirana u nekoj političkoj stranci, redovno prati sva politička zbivanja.

Alma trenutno radi kao umjetnica i kao medicinski prevodilac. Takođe je radila kao program koordinatorica i administrativna direktorica na Arizona State Univeristy, uglavnom sa stipendistima vlade SAD iz svih drava svijeta iz domena komunikacija i žurnalizma.

Zbog pređašnjih organizacionih aktivnosti , kao i aktivne saradnje sa bendom Divanhana, i danas je poslovno vezana sa Bosnom i Hercegovinom.

Ja sebe smatram stanovnikom planete Zemlje, tako da se družim sa svim nacijama i kulturama. Imam I prijatelja iz različitih djelova bivše Jugoslavije koji žive ovdje. A svoje američke prijatelje uvijek pokušavam educirati o bosanskohercegovačkoj kulturi i naslijeđu.”

Alma Telibečirevićatelibecirevic.weebly.com
almat.threadless.com

Ukoliko želite da i vi budete ovdje predstavljeni – kontaktirajte nas
Share:

Leave a Reply