U saradnji Ambasade BiH u Madridu i Centra Sefardi, koji je osnovan od strane Ministarstva vanjskih poslova, EU i saradnje Kraljevine Španije, u Madridu je 14. septembra 2021. godine otvorena izložba Sarajevska hagada.

Na izložbi su predstavljene 52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom i faksimil izdanje izdavačke kuće Rabic, te monografija o Sarajevskoj hagadi. Naredna tri mjeseca, koliko će izložba biti otvorena u Centru Sefardi, stalno će biti prikazivan i dokumentarni film o Sarajevskoj hagadi.

U obraćanju zvanicama prilikom otvaranja izložbe ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji Danka Savić je istaknula da se ovom izložbom željela približiti ljepota i vrijednost jedne prelijepe, izuzetne i jedinstvene knjige u zemlji odakle ona i potiče. Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli Jevreji Sefardi, prije nekoliko vijekova.

„Sarajevska hagada je danas dio cjelokupne, multikulturalne bh. tradicije i zajedničke historije na koju smo jako ponosni i duboko je utkana u identitet grada, u kojem je proteklih vijekova našla svoj dom“, naglasila je ambasadorica Savić. Podsjećajući na to da je Sarajevo sačuvalo Hagadu od ratnih razaranja, ambasadorica je naglasila da Hagada danas svjedoči i o tome da Bosna i Hercegovina i njen glavni grad istrajavaju na očuvanju svoje tradicije, otvorenosti, jedinstva u različitosti.

O Sarajevskoj hagadi, njenom značaju te o tome kako je sačuvana u ratu govorili su predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci te izdavač Goran Mikulić. Na izložbi održanoj uz poštivanje epidemioloških mjera, zbog kojih je broj prisutnih bio ograničen, prisustvovali su predstavnici Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španije, ambasadori, diplomate te predstavnici nekoliko udruženja.

U narednom periodu Ambasada BiH u Madridu planira organiziranje više promocija Sarajevske hagade, od kojih će jedna biti i u Toledu.

Izvor: www.mvp.gov.ba
Share:

Leave a Reply